weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Františka Xaverského u kostela svatého Jakuba v Týně nad Vltavou

U kostela svatého Jakuba v Týně nad Vltavou v místě, kde se stýkají ulice Děkanská a Pod Kostelem, vede na kostelní terasu schodiště, na jehož vrcholu stojí dvě sochy – vpravo je socha svatého Františka Xaverského.

V Památkovém katalogu u popisu památkově chráněného kostela svatého Jakuba stručná zmínka:

Kolem kostela se původně nacházel hřbitov, jenž byl využíván do roku 1771, do první poloviny 19. století pak byly staré hroby i hřbitovní zeď zrušeny. Do zachované jižní části hřbitovní zdi bylo vestavěno schodiště s kamennými vázami, na jehož vrcholu jsou po stranách umístěny sochy svatých Aloise a Františka Xaverského s klečícím černochem.

Původní evidenční list památky sochu popisuje podrobněji:

Na jižním schodišti u kostela sv. Jakuba, na hranolovém pilíři, je umístěna pískovcová socha sv. Františka Xav. Stojící postava světce, držícího v levé, zdvižené ruce kříž, pravicí žehnající černouškovi, klečícímu po jeho pravé straně. Štíhlá postava světce, v kontrapostu, s levým bokem vysunutým a pravou nohou mírně nakročenou, s prostovlasou hlavou pootočenou k pravému rameni, je oděna v kasuli se štolou a zvlněnou rochetu, se záhyby roucha ostře vyznačenými a po pravé straně trčícími do prostoru. Černoušek má sukýnku z palmových listů, ruce sepjaté před tělem, hlavu otočenou ke světci. Cca polovina 18. století. Paže černouška opravena, kámen potřebuje ošetření.

Čas zjevně oponou trhnul. Černoušek nemá ani jednu ruku, chybí mu i chodidlo pravé nohy, které přecházelo přes sokl soch. Svatému Františku chybí žehnající pravice, v levé zdvižen ruce chybí křížek a spolu s ním i několik prstů…

Web popisující památky města uvádí:

Sochy patřily s největší pravděpodobností původně ke chrámovému mobiliáři a můžeme je připsat řádovému bratru Süsmayerovi, který v rámci barokních úprav kostela vytvořil křtitelnice a kazatelnu a doplnil interiér i oltáře svými sochami.

Series Navigation<< Socha Dělník na náměstí Míru ve ZliviSocha svatého Aloise Gonzagy u kostela svatého Jakuba v Týně nad Vltavou >>
Tagy