weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Interkosmos před kinem Kosmos v Mostě

V trávě u parkoviště ve spojovací ulici mezi Obránců Míru a Pod Šibeníkem vedle kina Kosmos stojí sousoší Interkosmos.

Autorem bronzového sousoší je varnsdorfský rodák Ivan Záleský (9. 8. 1948 Varnsdorf). Plastika je z roku 1982. Jak městský web cituje z dobových materiálů:

Duben 1982 – odhaleno sousoší Interkosmos

Za účastni prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka bylo před kinem Kosmos toto sousoší slavnostně odhaleno. Autorem bronzové plastiky je akademický sochař Ivan Záleský. Tématem díla byl let kosmonauta Vladimíra Remka a jeho ruského kolegy Alexeje Gubareva v rámci programu Interkosmos. Právě scéna mávajících kosmonautů před jejich nástupem do kosmické lodi Sojuz 28 se stala sochaři inspirací.

Sousoší bylo původně umístěno u schodů před vchodem do kina. V roce 2008 došlo k jeho přemístění k bočnímu průčelí, kde stojí doposud.

Na autorově webu je udáváno zhotovení o rok dříve (1981), a rozměry: výška 240 cm, délka 116 cm.

Další popis:

Sousoší před kinem Kosmos má příznačně za téma let prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka s ruským kolegou Alexejem Gubarevem v roce 1978 v rámci programu Interkosmos. Sochař se volně inspiroval scénou mávání obou kosmonautů stojících na schůdcích nad sebou před nástupem do lodi, která se stala jednou z nejčastěji publikovaných fotografií. Zde ji však přizpůsobil sochařské kompozici, opakující vzor soch na stejné téma v Praze či Karlových Varech.

Zde je uvedeno, že spoluautorem (nejspíš žulového podstavce) je František Kameník (1919–2016). I zde je rok vzniku udáván 1981, rozměry pak podrobněji:

Výška: 240 cm
Šířka: 116 cm
Hloubka: 90 cm
Další rozměry-  sokl: v. 107 cm, š. 118 cm, hl. 63 cm

Series Navigation<< Busta F. L. Gassmanna u základní umělecké školy Floriána Leopolda Gassmanna v MostěSocha vojáka před 10. základní školou v ulici Zdeňka Štěpánka v Mostě >>
Tagy