weby pro nejsevernější čechy

Socha Bojovníka na kruhovém objezdu na třídě T. G. Masaryka v Novém Boru

Uprostřed prvního kruhového objezdu na třídě T. G. Masaryka v Novém Boru ze směru vjezdu do města od České Lípy stojí skleněná plastika Bojovníka.

Zvláštní socha o sobě poskytuje i poněkud zvláštní informace. Většina zdrojů mluví o Bojovníkovi, ale najde se i označení Anděl. I některé popisy úplně nesedí. Údajně „Bojovník má v ruce skleněný kyj a asi díky své podobě – jeho tělo je poskládané z lidských orgánů – budí v lidech rozporuplné pocity„. Kyj jsem musel velmi, velmi dlouho hledat, a lidské orgány jsem ve skleněných prvcích hledal jen těžko.

Ostatní popisy se víceméně shodují.

Ve středu kruhového objezdu se nalézá 5 metrů vysoká skleněná figurální skulptura, místními pojmenovaná jako „Bludný Holanďan“ nebo „Ďábel“. Novoborští ho dostali během 11. ročníku Mezinárodního sklářského sympozia v roce 2012. Strážce městečka pod Lužickými horami vítá všechny jeho obyvatele a návštěvníky při vjezdu do Nového Boru. Plastika byla vyrobená ve sklárně AJETO ve spolupráci s firmou Kolektiv Nový Bor dle návrhu významného nizozemského umělce Hanse van Bentema.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého v Dvořákově ulici v Novém BoruSocha svatého Jana Nepomuckého u kostela Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem >>
Tagy