weby pro nejsevernější čechy

Findlaterův obelisk v Karlových Varech

V karlovarských lázeňských lesích nedaleko trasy lanovky k rozhledně Diana (stanice Jelení skok) stojí Findlaterův obelisk.

Web o Karlových Varech informuje:

Findlaterův obelisk nechala postavit karlovarská městská rada v roce 1804 při cestě na rozhlednu Diana v sedle pod Výšinou přátelství na památku skotského hraběte Jamese Ogilvie Findlatera. Tento štědrý mecenáš zavítal do lázní v letech 1793 – 1810 celkem čtrnáctkrát. Hrabě byl uchvácen krásou okolních lesů a vyhlídek, dal proto postavit a rozšířit některé lesní promenády. Roku 1801 nechal vystavět ve stráni nad řekou Teplou vyhlídkový altán, nazývaný dnes Findlaterův altán.

Slavnostní odhalení pomníku v lázeňských lesích proběhlo dne 4. srpna 1804. Jedná se o osm metrů vysoký trojboký kónický sloup sestavený z pískovcových kvádrů. V roce 1913 a znovu v roce 2007 prošel obelisk kompletní rekonstrukcí.

Velmi podrobně o něm píše web Památky a příroda Karlovarska:

Findlaterův obelisk nechala postavit karlovarská městská rada v roce 1804 při cestě od Myslivny na rozhlednu Diana v sedle pod Výšinou přátelství (Freunschaftshöhe) v lázeňských lesích západně nad městem Karlovy Vary (Karlsbad). Obelisk byl postaven na památku štědrého mecenáše, skotského hraběte Jamese Ogilvie Findlatera, který v letech 1793-1810 zavítal do Karlových Varů celkem čtrnáctkrát. Hrabě byl uchvácen krásou okolních lesů a vyhlídek na stráních nad městem. Dal postavit a rozšířit některé lesní promenády a roku 1801 nechal vystavět ve stráni nad řekou Teplou vyhlídkový altán, který byl později po něm také pojmenovaný. Slavnostní odhalení pomníku poté proběhlo dne 4. srpna 1804. V roce 1913 byl obelisk rekonstruován. Ve druhé polovině roku 2007 přistoupily Lázeňské lesy Karlovy Vary k celkové rekonstrukci památníku za přispění Karlovarského kraje. Spolu s rekonstrukcí byla tehdy renovována i pamětní deska na obelisku a vyspraveno již zcela rozvalené schodiště.

Obelisk tvoří 8 metrů vysoký trojboký kónický sloup sestavený z pískovcových kvádrů zakončený koulí. Na přední straně trojbokého podstavce sloupu je umístěna pamětní deska, připomínající zásluhy hraběte Findlatera s německým nápisem: „Dem Herrn Grafen Findleter, dem edlen Freunde und Verschönerer der Natur widmet dieses Denkmal die Danbarkeit der Berger von Karlsbad am 4. August 1804 – Erneuert 1913“ a novější deska s českým překladem: „Panu hraběti Findlaterovi šlechetnému příteli a zkrašlovateli přírody věnují tento pomník vděční občané z Karlových Varů – 4. srpna 1804 – obnoveno 1913“. Sloup s podstavcem stojí na momentálním trojbokém soklu, doplněném schodištěm o třech stupních.

Series Navigation<< Pomník císaře Josefa II. na Krakonošově náměstí v TrutnověSocha Panny Marie v ulici U Plovárny v Děčíně >>
Tagy