weby pro nejsevernější čechy

Plastika Dvojice na Střeleckém ostrově v Litoměřicích

Na západním výběžku Střeleckého ostrova v Litoměřicích, který od zbytku souše odděluje Tyršův most, vznikla postupně exteriérová galerie soch, vytvořených během mezinárodního sochařského sympozia, konaného na místním Výstavišti. U cesty směrem k městu stojí plastika Dvojice.

Pískovcový artefakt vznikl v roce 2009 v rámci druhého ročníku mezinárodního sochařského sympozia, autorem je akademický sochař a restaurátor Jiří Kašpar.

Kniha Kdo se to na nás dívá! – Co prozrazují a tají sochy města Litoměřice uvádí:

Dílo působí svou jednoduchostí. Téměř kvádr – sloup je nahoře „rozevřen“, cosi se děje na jeho vrcholu ve „dvojici“.

Akademický sochař a restaurátor Jiří Kašpar se narodil v roce 1977 v Praze, v letech 1992 až 1996 studoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze se specializací na tvarování dřeva a řezbářství, následně v letech 1996 až 2004 absolvoval pražskou Akademii, ateliér figurálního sochařství a medaile u profesora Jana Hendrycha, v roce 200 pobýval na stáži v umělecké škole v Kankaanpaa ve Finsku, kde prodělal kurz odlévání v bronzu a v letech 2002 až 2004 absolvoval mimořádné studium u docenta P. Siegla – restaurování uměleckých děl sochařských.

Series Navigation<< Plastika Kroky na Střeleckém ostrově v LitoměřicíchPlastika Spojení na Střeleckém ostrově v Litoměřicích >>
Tagy