weby pro nejsevernější čechy

Socha císaře Josefa II. v parku u kostela svatého Zikmunda ve Stráži pod Ralskem

V parku u kostela svatého Zikmunda ve Stráži pod Ralskem uprostřed kruhové cesty stojí socha císaře Josefa II.

O soše zmínka na webu Spolku pro vojenská pietní místa, kde je citován nápis na podstavci:

V důsledku hrozící války s Pruskem vícekrát dlel
a dne 3. června 1778
přenocoval na zámku Vartenberk ve Stráži
císař Josef II.
když řídil v okolí výstavbu velkých obranných valů.

Zde je ke čtení něco z historie císařova pomníku:

V roce 1923 musela být ve Stráži pod Ralskem odstraněna socha císaře Josefa II. Prázdný podstavec tohoto monumentu využili němečtí krajané k uctění svého statečného průkopníka, osvoboditele sedláků Hanse Kudlicha, a nahradili sochu císaře na prázdném podstavci  železným pluhem. Na místě kde dříve byla pamětní tabule věnovaná císaři Josefu II. se píše: „Na památku podnětu Dr. Hanse Kudlicha byla v roce 1848 zrušena robota, čímž byly odstraněny poslední zbytky nevolnictví -1926“. Mimo jiné je možné dohledat, že slavnostní odhalení tohoto pomníku se konalo 18. července 1926. Pokud srovnáme historické fotografie zjistíme, že pomník císaře a poté osvoboditele sedláků se nacházel ve Stráži pod Ralskem na „náměstí 5. května“. Staré pomníky zmizely. Císař Josef II. se ovšem do Stráže pod Ralskem vrátil, nikoliv na své původní místo, ale do parku vzdáleného ca. 100 m jižněji blíže ke hřbitovu a kostelu. Kruh se zde nějakým způsobem znovu uzavřel.

Socha je z litiny, na zadní části kovového podstavce, na níž císař stojí, je nápis BLANSKO. Jde zřejmě o takřka sériový výrobek:

Socha byla vyrobena v Salmovských železárnách v Blansku počátkem 80. let 19.století. Jako vzor jí pravděpodobně posloužila socha Pavla Veverky, který měl v železárnách svůj umělecký ateliér. Dodnes se takových soch dochovaly desítky a to nejen u nás, ale i v Rakousku, Polsku a Německu. Nejblíže ji najdete v rakouském Poysdorfu, ale také ve Františkových Lázních, Stráži pod Ralskem, či Šumperku. Krášlí i polský Těšín nebo německý Hamburk.

Na obecním webu je socha jen ve fotografiích, za památku, o níž by bylo něco nutno psát, považována není.

V kruhové ploše u kostela zahradnická úprav, v jejímž středu stojí dvoupatrový sokl. Spodní kvádr je na horní straně ukončen plechovým „truhlíkem“ s květinami, v něm stojí druhé patro soklu. Plasticky zdůrazněné všechny hrany, mezi nimi vpadliny. Na čelní straně malá cedulka s výše uvedeným textem, na bocích výklenky s dekorem „vlnitého plechu“. Postava císaře v mírném prohnutí, pravou ruku v bok, v levé pergamen. U levého boku šavli, přepásán šerpou, která má ve spodní části mašli s řádem (tlapatý kříž). Na prsou další řád (nejspíš řád zlatého rouna), na kabátci na levé straně prsou další řády (osmicípá hvězda, nad ní tlapatý kříž v kruhu). Vlasy sepnuté do culíku. Vlevo za císařem stolek, pokrytý drapérií, na něm odložen třírohý klobouk.

 

Series Navigation<< Socha Dvě ženy v parku Milady Horákové před nádražím v TeplicíchSocha Karla Hynka Máchy na Tyršově náměstí v Doksech >>
Tagy