weby pro nejsevernější čechy

Pomník Friedricha Schillera na Jedlové

Nedaleko rozhledny Jedlová, naproti zdejší restauraci a hotelu, stojí u cesty kamenný pomník Friedricha Schillera.

Pomník, částečně skrytý za posezením před restaurací, tvoří „hromada kamení“. Ne ovšem jen tak lecjakého. Jedná se totiž o kameny, které věnovaly jednotlivé sekce horského spolku a reprezentují tak horniny typické pro jednotlivé obce z okolí.

Web Lužických hor cituje z knížky Karla Steina: „Pomníčky Lužických hor a Českého Švýcarska“:

Po rozhledně a restauraci se na vrcholu Jedlové objevila v roce 1905 další stavba – pomník věnovaný velkému německému básníku Friedrichu Schillerovi. I ten byl postaven z iniciativy horského spolku, který tímto způsobem vzpomněl stého výročí básníkovy smrti. Při slavnostním odhalení v neděli 25. června v 15.00 vyhrávala kapela města Jiřetína a zazpíval dolnopodlužský pěvecký sbor. Termín byl zvolen záměrně k letnímu slunovratu – večer byla na vrcholu zapálena vatra a oslava pokračovala. Kromě členů horského spolku a početné veřejnosti byli přítomni též zástupci českolipského vlastivědného spolku Exkursionsklub, jehož předseda R. Walda vystoupil s projevem. Pomník to nebyl ledajaký, byl sestaven z kamenů, které věnovaly jednotlivé spolkové sekce ze širokého okolí. Jsou ukázkou hornin typických pro tu kterou obec, skalka je proto pozoruhodná i z geologického hlediska. Do čela největšího skalního bloku, pocházejícího ze Šluknova, byla vsazena oválná deska s básníkovým portrétem a pod něj do kamene umístěna bronzová deska s věnováním.

Dodnes tu lze přečíst jména obcí: Schluckenau, Hainspach, Zwickau i. B., Zeidler, Niedergrund, Warnsdorf, Alt-Ehrenberg, Wolfsberg-Gärten, Schönau, Khaa, St. Georgenthal, Rumburg, Krombach, Schanzendorf, Ob. Preschkau. V roce 1997 sem někdo přidal kámen „Záběhlice“.

Přešla druhá světová válka. Rozhledna zchátrala a z restaurace se stalo zbořeniště. V padesátých letech byl nejprve odstraněn Schillerův portrét, a poté byl pomník několikrát rozvalen. Sportovci z lyžařského oddílu Slovan Varnsdorf však kameny pokaždé znovu naskládali na své místo. Po opravě rozhledny a obnovení restaurace přišla na řadu i rekonstrukce pomníku.

Na náklady obce byl pořízen medailon se Schillerovým portrétem a pod ním nová pamětní deska s nápisem: „Friedrich Schiller – básník – (1759-1805) – věnováno horským spolkem Gebirgsverein f. d. nördl. Böhmen.“ Portrét i pamětní desku z bílého mramoru zhotovil kameník Jan Pokorný z Děčína. Slavnostní odhalení renovovaného pomníku se uskutečnilo v podvečer 21. září 1996.

V novinách se bylo možné dočíst, že pomník připomíná Schillerovu návštěvu na vrcholu Jedlové. Německý básník navštívil Prahu, Cheb, Karlovy Vary i Duchcov, kde ho přijal hrabě Valdštejn a Casanova mu tam byl průvodcem, na Jedlové však Schiller nikdy nebyl a zřejmě ani nevěděl, že tato hora existuje. Oslavování slavných lidí obdobnými způsoby bylo však tenkrát obvyklé. Podobně uctili v roce 1905 Schillerovo jubileum i na jiných místech. K témuž výročí vzplála také veliká vatra spolku Exkursionsklub na českolipském Špičáku.

Series Navigation<< Socha svaté Notburgy na bráně hospodářského dvora v MilešověSocha svatého Jana Nepomuckého na rozcestí u domu čp. 249 v Rozhledu (Jiřetín pod Jedlovou) >>
Tagy