weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Antonína Paduánského u domu 62 ve Starých Křečanech

U křižovatky silnic na Rumburk, Šluknov a Zahrady ve Starých Křečanech, blízko domu čp. 62, stojí socha sv. Antonína Paduánského.

Stojí, ale vlastně se divím, že ještě opravdu stojí… Jak je patrné již z úvodní fotky, sokl je o několik centimetrů posunut šikmo mimo svou základnu, a samotná socha s podstavcem je posunuta o další centimetry oproti onomu soklu. Byť jde o těžký kámen, dojem stability jsem při pohledu z blízka měl jen minimální. Nechápu, jestli to někomu stálo za námahu, nebo do sochy drcla nějaká technika, ale zjevně to není nejčerstvější záležitost.

Jedná se o kulturní památku, má tedy záznam v Památkovém katalogu:

Barokní plastika světce v mírně podživotní velikosti, oděného v řeholním rouchu, pochází z poloviny 18. století. Stojí v kontrapostu na hranolovém soklu. Světec v náruči nese Ježíška s křížem v levé a lilií v pravé ruce.

Info je nechutně stručné, jakýs takýs popis sochy je alespoň v původním evidenčním listu památky:

Na hranolovém soklu s plastickými poli s patkou a římsovou hlavicí vztyčena socha sv. Antonína v mírně podživotní velikosti, v řeholním rouchu. V náručí na levé ruce nese Ježíška s křížem v levé ruce, v pravé ruce lilii. Spodní část pravé ruky uražena, rovněž vrchol ježíškova kříže. Draperie splývavá. 1. 8. 1967. Doplněno 1974 – Poškození staršího data. Uvažovat o renovaci sochy.

Doplním z popisu jiné sochy: kolem pasu má uvázáno provazové cingulum se třemi uzly (řádové sliby – symboly chudoby, čistoty a poslušnosti) a růženec na levém boku.

K žádné renovaci nedošlo, naopak je situace ještě horší. Ježíšek je po lobotomii a amputaci. Chybí mu vrcholek hlavy těsně nad očima a přišel o pravou nožičku v kotníku. Velkou záhadou pro mne je, co znamená díra v pravé ruce sv. Antonína, protože k upevnění čehokoli je nadbytečná, když lilie byla vytvořena z kamene. Nepředpokládám, že by nesl ještě jednu další, kovovou.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého u zámku v Roztokách u PrahyPomník Johanna Wolfganga Goetha u Goethovy stezky v Karlových Varech >>
Tagy