weby pro nejsevernější čechy

Busta Mikuláše I. v podloubí Císařských lázní v Teplicích

Na západní straně Císařských lázní v Teplicích v podloubí směrem do přilehlého parku jsou umístěny busty trojice carů. Zcela vpravo je to Mikuláš I.

Tabulka na boku sloupu, na níž busta stojí, uvádí:

Mikuláš I. / Navštívil Teplice v roce 1835, aby se / zúčastnil jednání s rakouským císařem / Ferdinandem I.. a pruským králem / Bedřichem Vilémem III. / Při této příležitosti nechal vystavět ruský pomník bitvy u Chlumce / Autoři: V. A. Surovtsev, D. V. Surovtsev / Teplickým lázním daroval A. S: Čižik

V článku Teplického Deníku, který je věnován instalaci této bustě, se uvádí:

20. 9. 2017 – Teplice navštívili v historii tři ruští carové. Dva z nich už tu svoji sochu měli, busta toho třetího, cara Mikuláše I., byla odhalena u vstupu do Císařských lázní v úterý 19. září. Trojice nejslavnějších hostů z Ruska je tak kompletní.

Při odhalení sochy cara Alexandra před čtyřmi lety u příležitosti 200. výročí bitvy u Přestanova ředitel Popovič uvedl, že lázně plánují sochu i pro třetího cara Mikuláše. Od úterý už car svoji sochu v Teplicích má. „Je to už několikátá má práce pro Teplice. Podílel jsem se na ní se svým synem. Naše práce jsou už v 16 zemích světa, ale na ty v Teplicích jsem zvláště pyšný,“ uvedl autor díla Vladimir Surovtsev.

Series Navigation<< Busta Petra I. Velikého v podloubí Císařských lázní v TeplicíchBusta Alexandra I. v podloubí Císařských lázní v Teplicích >>
Tagy