weby pro nejsevernější čechy

Pomník Anni Frind v Mikulášovicích

V malém parčíku naproti poště u silnice, procházející Mikulášovicemi, stojí pomník Anni Frind.

Pomník byl odhalen v roce 2020 a lze o něm a této události najít porůznu roztroušené střípky:

Pomník je věnován místní rodačce a významné meziválečné sopranistce Anni Frind. Ve 20. a 30. letech minulého století patřila k nejznámějším a nejoblíbenějším operním a operetním zpěvačkám v Evropě. Anni Frind se narodila v Mikulášovicích v roce 1900 a zemřela v roce 1987 v New Orleansu v USA. Úspěchy slavila především v cizině. Pomník je hrubě opracovaný světlý kámen, na kterém je umístěna hlava pěvkyně a pod ní dvě desky v češtině a němčině.

Na tabulce je text:

Anni Frind
– známá též jako Anni Frind Sperlin
(3. 2. 1900 Mikulášovice – 8. 4. 1987 New Orleans)
byla česko-německá meziválečná sporanistka,
ve 20. a 30. letech 20. století patřila k nejznámějším
a nejoblíbenějším v Evropě. Její zpěv se vyznačoval
neobyčejnou elegancí a pečlivou interpretací.

Mikulášovické noviny září 2020:

Ještě jednou bychom tímto chtěli poděkovat Uměleckému ateliéru B&B, bratrům Tomášovi a Štefanovi Bodorovým za umělecké ztvárnění památníku mikulášovické rodačky Anni Frind a také spolku Nixdorf za organizaci koncertu ke 121. výročí narození této významné pěvkyně.

Ing. Miluše Trojanová – starostka, Ing. Antonín Bláha – místostarosta

Ve fotozprávách v těchto novinách: V městském parku u pošty se slavnostně odhalil památník věnovaný vzpomínce slavné rodačce, pěvkyně Anni Frind, umělecké ztvárnění pochází z ateliéru bratrů Bodorových. Bohužel bez konkrétního data.

Na FB zmíněného spolku Nixdorf:

Děkujeme všem návštěvníkům včerejšího koncertu věnovanému mikulášovické pěvkyni Anni Frind. Skladby z Annina repertoáru nastudovala a krásně přednesla Helena Krausová. Díky vedení města, především pana místostarosty Antonína Bláhy, má Anni naproti poště ke svým 120. narozeninám památník z dílny bratrů Bodorových.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého před kostelem svatého Mikuláše v MikulášovicíchPamětní deska Augustina Podoláka v Chrámu Proměnění Páně ve Varnsdorfu >>
Tagy