weby pro nejsevernější čechy

Keramická plastika Izolátory na Třídě Budovatelů u sportovní haly v Mostě

U sportovní haly na Třídě Budovatelů v Mostě stojí na vydlážděném prostranství v trávníku keramická plastika Izolátory.

Dle městského webu jde o dílo keramika a sochaře Petra Hanuše, o němž se toho moc spolehlivého najít nedá. Na uvedené webu se lze dočíst * 8. 1. 1951, Kralovice, Plzeň-sever, † 6. 7. 1995, neověřeno. Což poněkud neodpovídá této jediné dostupné podrobnější informaci:

Keramik Petr Hanuš se narodil 8.1.1951 ve Zbiroze. Jeho prvním uměleckým povoláním byl propagační výtvarník v OD Prior v Plzni v letech 1972-1976. Po seznámení s významným umělcem Zbyňkem Jetlebem začal tvořit zajímavé keramické asambláže z náhodně nalezených fragmentů (dílo Šejdířovy hodiny), další zkušenosti získával u dalšího významného umělce – keramika Josefa Pancuraka. Od roku 1976 působil v Kralovicích, kde od téhož roku vedl keramickou dílnu podniku Dílo ČSFÚ, kde se věnoval témeř výlučně užité tvorbě. Ve volném čase navštěvoval v nedalekých Nebřezinech dalšího známého umělce Vladimíra Havlice. V rámci Díla ČSFÚ realizoval různé keramické stěny, fontány a pítka dle návrhů jiných výtvarníků a architektů (Zdeněk Jílek, František Pavlas, Adéla Matasová, Oldřich Karban a další) – to se týká například spolupráce na keramickém reliéfu Západní Čechy pro Centrální autobusové nádraží. Mimo jiné realizoval i díla dle jeho vlastního návrhu. V Plzni to jsou tři již nezachovaná díla z poloviny 80. let a to – Kovaná mříž s keramickými články v prodejně Duha na Slovanech (dnes Albert) , a keramické obklady fasád a keramické prvky pro dvě budovy – budovu Českého svazu tělesné výchovy v Bendově ulici a pro budovu Distribučního podniku na Štefánikově náměstí. Dodnes ale existují například keramické stély a fontány v severočeském Mostě a také v polovině 80. let společně s arch. Špičkou spolupracoval na úpravách hradu v Rabštejně nad Střelou, kde se dodnes dochovala keramická plastika. V Kralovicích měl též vlastní ateliér kde vytvářel sám užitou tvorbu (žardiniery, vázy a pod.). Hned po zániku Díla ČSFÚ ke konci roku 1989 odchází do Rabštejna nad Střelou, kde se dále věnoval užité keramice, ale už ve svobodném povolání. Bohužel 6. 7. 1995 keramik a výtvarník Petr Hanuš navždy odešel. Bylo mu pouhých 44 let. Na jeho předčasném odchodu se velkou mírou podílel alkohol.

Series Navigation<< Pomník (hrob) bratří Kubálkových na Městském hřbitově v České LípěKeramická plastika Mušle v parku v ulici Josefa Skupy v Mostě >>
Tagy