weby pro nejsevernější čechy

Socha Panny Marie u kostela Všech svatých v Libochovicích

Před polovinou 20. století byly do východního konce areálu kostela Všech svatých v Libochovicích postupně přeneseny sochy z různých míst. Jednou z nich je Panna Maria.

Bohužel se mi k soše nepodařilo rozumně dostat, protože areál bývalého hřbitova kolem kostela, kam byly sochy umístěny, je uzamčen hlavní branou. Panna Maria je situována u zadní strany kostela (presbytáře), zády ke stěně, mezi opěráky. Vidět je na ni pouze z boku od Purkyňovy ulice.

Památkový katalog:

Barokní socha Panny Marie z roku 1756 (sochař Bartoloměj Eder) zašlapává hada, má rozevlátý šat a Ježíška v náručí. Pod sochou podstavec na hranolovém plintu s rozšířením ve spodní části a rytými zrcadly v plochách. Na jeho čele dedikační nápis, po stranách volutové konzoly.

Na wiki citace:

Sochy byla vytvořena roku 1756 sochařem Bartolomějem Ederem na zakázku libochovického děkana P. Josefa Jana Gallasa. Původně stála u tehdejší cesty z Libochovic do Koštic na západním okraji města. Přenesena ke kostelu roku 1947.

Series Navigation<< Kotva na kruhovém objezdu ulic Dlouhá, Osvoboditelů a silnice č. 30 v LovosicíchSocha svatého Rocha u kostela Všech svatých v Libochovicích >>
Tagy