weby pro nejsevernější čechy

Socha kohouta před Infocentrem v Lázních Libverda

Na terase před Infocentrem v Lázních Libverda stojí dřevěný sloup se sochou kohouta, který dle místní legendy stojí za vznikem lázní.

Zhruba tak – obec, ležící v severním podhůří Jizerských hor, prý vděčí za svou slávu kohoutovi, který chodil popíjet vodu z přírodní studánky a měl se pak neobvykle čile k světu i ke svým družkám. Strážce hraničních hvozdů, který jeho zvyky vypozoroval, se jal následovat (v popíjení vody) kohoutího příkladu. Účinky na jeho organizmus prý byly obdobné jako u kohouta… Zřejmě takové zůstaly dodnes, neboť červeného kohouta, který stojí nad tryskajícím pramenem, si dali Libverdští do znaku. Pověsti o léčivých účincích místního pramene sahají až do 14. století, šířili je poutníci, kteří po dlouhá staletí přicházeli k slavné sošce Panny Marie do nedalekých Hejnic.

Proto je tu kohout-symbol k vidění často. A jedno jeho zpodobnění je právě zde, u Infocentra. Zpracování je obdobné jako u dalších místních soch (především na vyhlídkách), nicméně nikde nedokážu najít podrobnosti (autor, rok vzniku).

Series Navigation<< Socha kohouta na vyhlídce Hájníkova Kohouta východně od Lázní LibverdaBusta Josefa Jungmana na opěrné zdi u hlavní křižovatky v Lázních Libverda >>
Tagy