weby pro nejsevernější čechy

Socha Wolfganga Amadea Mozarta na Lázeňském náměstí v Teplicích

Na travnaté ploše Lázeňského náměstí v Teplicích stojí mezi stromy obří socha Wolfganga Amadea Mozarta.

Socha v nadživotní velikosti (350 cm) má bohatou minulost.

Jeden z webů o Teplicích (a další zdroje) uvádí:

Franz Metzner byl známý sochař, který se narodil v Čechách ve Všerubech u Plzně, ale byl německé národnosti. Kvůli této kombinaci upadl on, resp. jeho umění, několikrát v nemilost.

Sochu skladatele Wolfganga Amadea Mozarta chystal pro pražské Stavovské divadlo. Příprava instalace sochy údajně německého hudebního skladatele vyvolala v letech 1913–14 bubnovou palbu českého šovinistického tisku, která jí zabránila. Sochař na ní pracoval po celou I. světovou válku, což mu sice zachránilo život, který však ukrátila španělská chřipka (zemřel roku 1919 v Berlíně).

Na uprázdněném podstavci, obklopeném naštěstí zachovanou figurálně zdobenou opěrnou zdí a schodištěm, byla o několik let později umístěna sice o metr a půl menší, ale o nic méně monumentální socha W. A. Mozarta. Po konci druhé světové války (měla být během ní použita pro výrobu válečného materiálu) byla socha, kvůli původu autora, přesunuta do Zámecké zahrady, odkud však musela být počátkem šedesátých let opět odstraněna, tentokrát na dlouhých dvacet let (do areálu  technických služeb). Nakonec bylo dílo umístěno v létě 1988 v rámci dokončovacích prací v okolí lázeňského komplexu Beethoven na své, doufejme, poslední stanoviště, na nízký sokl východně od nejstarší části zámku.

Mozart je tak jedinou zachovalou Metznerovou monumentální realisací na českém území poté, co byly zničeny jím vytvořené dvě kašny s výjevy na téma Pověsti o Nibelunzích v Liberci a Jablonci nad Nisou. Podruhé osiřelý podstavec před radnicí zůstal prázdný, příležitostně sloužil pro výlevy masové komunistické agitace při různých výročích a svátcích. Po roce 1990 zde byla umístěna pamětní deska obětem rudé totality.

Neexistuje žádný důkaz, že W. A. Mozart Teplice kdy navštívil, byť jimi pravděpodobně alespoň projížděl. I kdyby ne, jeho socha procestovala město opravdu křížem krážem.

Podrobně na webu teplického muzea -> nebo na tomto webu ->

Series Navigation<< Poutač v parku na Lázeňském náměstí u lázeňského domu Beethoven v TeplicíchSocha Torzo ženy u jezírka před lázeňským domem Beethoven v Teplicích >>
Tagy