weby pro nejsevernější čechy

Socha Panny Marie Matky Svatohorské u kostela sv. Vavřince v Novém Bydžově

V parčíku u stěny kostela sv. Vavřince v Novém Bydžově stojí socha Panny Marie.

Socha Panny Marie s korunkou a Ježíškem v náručí (taktéž korunován) stojí na poměrně vysokém podstavci u stěny sakristie kostela sv. Vavřince. Není zaznamenána v mapách.cz, ani není samostatnou památkou (na rozdíl od nedalekého sv. Jana Nepomuckého) – tudíž v Památkovém katalogu je (viz předchozí odkaz) jen u kostela zmínka, že existuje.

Městský web se podrobně věnuje historii kostela, a kupodivu i sochám na území města. Tudíž je k dispozici historie i popis sochy:

Sochu Matky Svatohorské naleznete u barokní sakristie kostela sv. Vavřince, kam byla přemístěna v roce 1967 z původního umístění u koželužny. Matka Svatohorská pochází z roku 1774. Autorem je neznámý umělec s monogramem J. P.

Postava Panny Marie Svatohorské drží v levé ruce Ježíška. Pravou rukou mu podává jablko, které značí prvotní hřích Evy. Socha stojí na oblaku, což symbolizuje Matku jako královnu nebes. Obě dvě postavy mají na hlavách korunu.

Na přední straně soklu nápis: „VIRGO SACRO / MONTANA / ELEVATA / PIETATE / ET / DONIS / IOANNIS / PISSHA / CIVIS / NOSTRI“ („Panna Svatohorská vyzdvižena zbožností a dary Jana Píši, občana našeho“).

Series Navigation<< Socha sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Vavřince v Novém BydžověSocha sv. Jana Nepomuckého v Novém Bydžově >>
Tagy