weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Loučení Krista s Pannou Marií v Českém Dubu

V Českém Dubu na cestě z centra na místní hřbitov se na začátku schodů k budově Husova sboru u křižovatky ulic Řídícího učitele Havla a Hřbitovní stojí rokokové sousoší, které nechal zhotovit mlynář z tzv. Hořeního mlýna Ferdinand Václav Schwarz v roce 1752.
Podél schodů zeď z pískovcových bloků, nastavená od sochy směrem vzhůru cihlami. Sousoší poměrně vysoko, navíc na soklu, takže se nefotografuje zrovna nejlépe – nejjednodušší je to z druhé strany ulice. Zblízka snad jen podstavec, který je plný nejrůznějších pro mne nečitelných nápisů. Sochy mají docela expresivní výraz, chybí barokní vzdušnost. A jako nevěřící si snad mohu dovolit prohlásit, že Panna Marie vypadá mladší než Ježíš. Nemluvě o tom, že je o hlavu vyšší.

Na městském webu jsem o sousoší nenašel ani zmínku, podstavec je příliš nízký, aby se jednalo o sloup (tudíž není zahrnuto v publikaci Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji), jediným zdrojem informací je tudíž Památkový katalog:

Pískovcové sousoší Loučení Krista s Pannou Marií se nachází v městské památkové zóně, severně od náměstí Bedřicha Smetany, v ulici Řídícího učitele Havla. Spočívá na zdobném v přední části zaobleném podstavci, jehož spodní část tvoří jednoduchý nízký sokl, který přechází v zúžený dřík s postranními volutovými pásy. Čelní stranu dříku zdobí kartuše s vytesaným nápisem s chronogramem: „AbsCIeD IesV / Von MarIa. / WIr bItten, / laß Vns In GotteselIgkeIt sterben, / Gott eWIg erWerben“. Zbylou čelní plochu dříku a horní část soklu pokrývají další špatně čitelné nápisy, které již zmíněný soupis neuvádí. Podstavec zakončuje zvlněná profilovaná římsa. Na ní je posazen rovněž profilovaný nástavec nesoucí samotné sousoší. Jedná se o postavu Panny Marie, po jejíž pravé straně stojí Ježíš Kristus. Panna Marie má levou ruku vloženou v Kristově pravé dlani. Obě k sobě přichýlené postavy jsou oděny ve splývavém nařaseném rouchu.

Series Navigation<< Socha sv. Anny v Jedlce (Malá Veleň)Sousoší sv. Luitgardy (Víry), sv. Jana a sv. Pavla v Českém Dubu >>
Tagy