weby pro nejsevernější čechy

Pomník U bílé paní v lese severozápadně od Dolní Poustevny

Zcela mimo značené cesty v lese severozápadně od Dolní Poustevny je „ukryt“ zvláštní artefakt – mohutný pískovcový pomník, na jehož základně je vyryt nápis CAROLO a letopočet MDCCCI.

Celý pomník se směrem vzhůru zužuje. Spodní část, na níž je zmíněný nápis, je nejširší a má holé stěny. Vrchní část soklu má ujmutou hranu a na nasedá na ni střední kvádr. Ten je nahoře i dole ozdoben reliéfní lištou a mezi nimi je na všech stranách vystouplé zrcadlo s ujmutými rohy. Vrchní část ve tvaru nedokončeného jehlanu má ve spodní části širokou plastickou římsu a na bocích ryté ovály. V jsou stěží rozeznatelná písmena.

Najít se toho o pomníku moc nedá. V letáku Po kamenných památkách, který vydala Dolní Poustevna, je pouze název a pozice. Přes název se podařilo dohledat:

Pomník „U bílé paní“ z roku 1801 se nachází na cestě z města k bývalé Maxově boudě. Podle pověsti zde zabil vidlemi statkář vojáka, který se na tomto místě tajně scházel s jeho ženou. Hříšnice se tu podle pověsti zjevuje dodnes a volá marně svého milence.

Na městských stránkách se mi podařilo objevit:

Series Navigation<< Triangulační sloup Ruhebänke u SebnitzSocha ležícího koně v Sadech československé armády v Teplicích >>
Tagy