weby pro nejsevernější čechy

Pomník Hany Semerádové (Lavička souznění) na Městském hřbitově v České Lípě

U západní zdi Městského hřbitova v České Lípě se nachází pietní místo, Lavička souznění, sloužící zároveň jako pomník Hany Semerádové.

Na místě se nachází dřevěný stůl s dvěma lavicemi, informační tabule a malý pomníček s nápisovou deskou. To vše se vztahuje k tragické události – zavraždění nedaleko bydlící Hany Semerádové.

Českolipská esoterička Hana Semerádová, rozená Nováková (31.5.1956 – 14.5.2013), měla dva dospělé syny a vnuka. Byla účetní, věnovala se charitě a aktivitám spojeným s esoterikou a východními filosofiemi. Měla blízko k buddhismu. S podobně smýšlejícími lidmi procestovala téměř celý svět. Ve svém domě v České Lípě měla přednáškový sál, kde pořádala semináře. V roce 2012 se stala Missis Sympatie v soutěži Eurobabička České a Slovenské republiky.

Přáním Hany Semerádové bylo realizovat projekt laviček souznění, míst s duchovním charakterem a pozitivní energií, na kterých by se scházeli lidé, přátelé, bez zátěže každodenních starostí. Laviček bylo původně od roku 2002 vybudováno několik, jednou z prvních byla lavička na okraji sídliště Špičák, nyní již značně poznamenaná zubem času a vandaly. Nejmladší a nejhezčí lavička je spolu se vzpomínkovým pomníčkem umístěna na českolipském hřbitově. Vybudována byla z iniciativy Emanuela Boleslava, přítele paní Hany, a s přispěním městského grantu.

V garáži rodinného domu u bývalé cihelny za sídlištěm Slovanka v květnu 2013 ubil k smrti propuštěný vrah František Návoj svou druhou oběť, sedmapadesátiletou Hanu Semerádovou, která se věnovala esoterice a východním filozofiím a měla v této oblasti spoustu přátel po celé republice i v zahraničí. Vražda zůstane nepotrestaná. Vrah se v únoru 2014 ve vazbě oběsil. Hrozilo mu až doživotí.

„Jejím přáním bylo realizovat lavičky souznění, místa s duchovním charakterem, na kterých by se scházeli lidé, přátelé. Jedno takové místo začala připravovat u svého domu, dokonce na něj dostala příspěvek od města, ale kvůli tomu, co jí potkalo, už ho nestihla vybudovat,“ říká Emanuel Boleslav, její přítel.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého v DubniciPomník (hrob) bratří Kubálkových na Městském hřbitově v České Lípě >>
Tagy