weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Jana Nepomuckého v Markvarticích

V Markvarticích na rohu místních cest naproti domu čp. 354 směrem od hlavní silnice k vlakové zastávce v travnatém svahu stojí socha sv. Jana Nepomuckého.

Stojí, a to je tak všechno, co o ní mohu na první říct. Nejde o kulturní památku, v Památkovém katalogu ani zmínka. Na obecním webu ani ťuk. Prostě jen je.

Socha není v ideální kondici, kříž s Kristem ve světcově náručí se žlutí stejně jako část zadní strany podstavce. Na té jsou různé letopočty (1856, 1870) a pro mne nerozpoznatelný nápis. Spodní část podstavce je poničena vysprávkou. Podstavcová základna je rozlezlá, prorostlá plevelem. Přístupové schody (dva nebo tři?) jsou zcela zarostlé travou. Pokud míval sv. Jan svatozář, není po ní ani stopy.

Přitom socha nevypadá jako dílo nějakého lidového umělce, tvář, draperie i detaily oblečení jsou provedeny velmi dobře.

Naštěstí mi na poslední chvíli docvaklo, že pro náš region existuje zásadní dílo, věnované ztvárnění tohoto světce – tehdy ještě Nataša Brejchová-Steinová vydala v roce 2001 s pomocí děčínského muzea úžasnou publikaci Zjánštěná item zjančená léta na Děčínsku. A místní Jan tam nechybí, píše se o něm na stranách 70 a 71. Přesto je info o něm skromné – socha prý pochází z roku 1801 a byla postavena u cesty k Rothenhofu. Na zadní straně prý bylo W. S. 1801 I. S. 1826. V roce 1998 proběhla nákladem obce renovace sochy (restaurování provedl kameník Jan Pokorný z Děčína). Takže alespoň něco málo se ví.

Series Navigation<< Socha sv. Floriána v RajhraděSousoší Rodina v Kadani >>
Tagy