weby pro nejsevernější čechy

Plastika Strom na kruhovém objezdu u náměstí Míru v Novém Boru

Uprostřed kruhového objezdu ulic Liberecká, Sloupská, Dořákova a třídy T. G. Masaryka před kostelem Nanebevzetí Panny Marie u náměstí Míru v Novém Boru stojí plastika ze skla a kovu s názvem Strom.

Stručné info je v knize Památky Nového Boru, doplňuji z netu:

Plastika byla odhalena roku 2006, autorem je architekt a designér Bořek Šípek.

Plastika je kombinací kovu a skla. Obsahuje 350 skleněných částí, na jejichž výrobě podle Šípkova návrhu pracovali skláři ve sklárně Ajeto v Lindavě. Skleněné části byly následně obroušeny a osazeny na zhruba čtyřmetrový kovový kmen, který byl vyroben firmou Miroslava Vogla z Kamenického Šenova. Stavební úpravy v kruhovém objezdu zajistila Borská Stavební, s.r.o.

V Evropě je běžné, že autoři věnují městům umělecké objekty, protože to je i jejich prezentace. Nový Bor se mění v galerii pod širým nebem. Na náměstí přistál vesmírný koráb výtvarníka Leoše Smejkala, v kruhovém objezdu na Liberecké ulici vyrostla spirála podle návrhu akad. mal. Vladimíra Kleina ve spolupráci s Crystalexem. Nový Bor, s příznačným názvem město skla, plánuje instalovat v ulicích města i další plastiky předních českých i zahraničních sklářských umělců.

Series Navigation<< Torzo pomníku pěveckého spolku na Palackého náměstí v Novém BoruPomník neznámého účelu ve Smetanových sadech v Novém Boru >>
Tagy