weby pro nejsevernější čechy

Plastika Völkerfreundschaft na Prager Straße v Drážďanech

Na populární třídě Prager Straße v Drážďanech  v místech, kde rozšíření vytváří jakési promenádní náměstí před severním zúžením stojí moderní plastika Völkerfreundschaft („Přátelství národů“).

Ačkoli sama ulice je fenomén, česky jsem o této konkrétní plastice nedokázal vygooglit vůbec nic, musím se tedy spoléhat na překladač.

Stručně i na mapy.cz: Masivní socha přátelství národů je příkladem moderní sochy v Drážďanech.

Zde o něco víc:

výtvarník – Wolf-Eike Kuntsche (* 4. července 1941, Berlín) 
Datování – 1976-1986
Materiál – nerez ocel
Tato pozoruhodná socha v nadčasové, dynamické podobě formovala a nadále utváří dnešní podobu Prager Straße v Drážďanech. Po povodni v roce 2002 a následné komplexní přestavbě této pěší zóny došlo ke sporu o její znovuinstalaci. Dnes stojí „Völkerfreundschaft“ nedaleko od svého původního umístění a je součástí inventáře bývalého úřadu pro architektonické umění okresního úřadu v Drážďanech.

Tady obdobné info:

Drážďanská pěší třída „Prager Straße“, která byla při plánování velkoryse dimenzována, byla kromě moderních vodních prvků vybavena také působivým abstraktním uměním: socha „Völkerfreundschaft“ od Wolf-Eike Kuntsche pochází z roku 1986, po restaurátorských pracích v 90. léta a přestavbě Prager Straße po povodni v roce 2002 je od roku 2004 zpět na svém původním místě.

A pár různě roztroušených střípků:

Na Prager Straße se nachází 8 metrů vysoký Památník přátelství národů (jedná se o ocelovou sochu s pozlacenou koulí uprostřed). Památník se nachází mírně severně od fontány Pampeliška a od Ibis Hotels Dresden Zentrum.

To je asi tak vše, co jsem kde vyšťoural. Omlouvám se za úroveň překladu, německy neumím ani slovo.

Series Navigation<< Pomník Trümmerfrau na ulici Dr.-Külz-Ring v DrážďanechPamětní kámen výročních lip v Oldřichově v Hájích >>
Tagy