weby pro nejsevernější čechy

Tyršova skála (Sokol) s reliéfem Dr. M. Tyrše

Na trase žluté turistické značky (Okruh dr. E. Beneše), souběžné s Naučnou stezkou Besedickými skalami, nedaleko vyhlídky na Suché skály, se na Tyršově skále nachází pamětní deska Dr. M. Tyrše.

Bronzová deska s portrétem dr. Miroslava Tyrše, zakladatele Sokola. To je asi tak vše, co se lze na netu dá najít. Kdo, kdy, proč?

I v takovém perfektním zdroji informací, jakým je kniha pánů Marka Řeháčka a Jana Pikouse Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje, je na straně 137 pouze fotka s textem: „Skalní věž Sokolo bývala někdy také označována jako Tyršova skála, to podle plakety jednoho ze zakladatelů Sokola – Dr. Miroslava Tyrše. Její umístění na novou stezku okolo Besedic bylo dalším z vlasteneckých činů zdejších patriotů.

Což je vlastně nesmírně vtipné, neb Fridericus Emanuel Tirsch, rodák z města Tetschen, pocházel z německojazyčného prostředí, a po brzké smrti obou rodičů byl od svých šesti let vychováván v české vlastenecké rodině strýce z matčiny strany…

Na vrchu skály je prý vyhlídková plošina, ovšem ta je přístupná pouze lezcům, běžný turista se nahoru nedostane…

Series Navigation<< Kámen na paměť 1. pochodu na Lomnickou pouťSousoší Ivana Olbrachta a Antala Staška v Bítouchovské ulici v Semilech >>
Tagy