weby pro nejsevernější čechy

Socha sportovce (Kouzelník s míčem) před sportovní halou na Eliášově nábřeží v Hradci Králové

Před sportovní halou na Eliášově nábřeží u Labe v Hradci Králové stojí socha, obecně nazývaná sportovcem, byť je poměrně jasné, že jde o basketbalistu.

V ohraničeném zatravněném čtvercovém prostoru u schodiště na terasu před halou na sloupku plošina, na níž stojí vychrtlá postava v trenýrkách s míčem v pravé ruce.

Dle odborného webu jde o sochu s názvem Kouzelník s míčem, jejímž autorem je sochař Zdeněk Němeček (1931–1989).

Bronzová plastika Zdeňka Němečka „Kouzelník s Míčem“ je umístěna před budovou královéhradeckého TJ Sokol. Plastika je osazena na kovovém soklu poměrně neobvyklého tvaru. Němeček téma sportu zpracovával opakovaně. Zejména ho fascinovala snaha o zachycení pohybu, či naopak soustředění před sportovním výkonem. Realizací s názvem „Kouzelník s míčem“ či „Míčový kouzelník“ je známo více, patří mezi ně např. bronzová plastika Dribling/Míčový kouzelník v Praze na Proseku (Lovosická č. p. 559) či  Basketbalista/Míčový kouzelník z laminátu umístěný dnes na Libeňském ostrově, před Němečkovým bývalým ateliérem.

Výška: 170 cm / Další rozměry sokl: 94 x 63 x 98 cm, výška soklu: 90 cm

Odhad datace 1980-1986 

Materiál: slitiny železa a neželezné kovy / měď a slitiny / bronz

Popis poškození: Bronzová plastika s figurálním motivem se nachází v dobrém stavu. Zjištěná poškození neohrožují zachování díla. Sokl ze slitiny železa je opatřen krycí vrstvou, pod ní je povrch soklu prorezavělý. Rez proniká na několika místech na povrch, na čelní straně soklu se krycí vrstva odchlipuje (průměr 2 cm).

Series Navigation<< Vejce – plastika Oblast chráněného ptactva u křižovatky silnic 15 a 9 v ZahrádkáchSocha Bolestného Krista (Ecce Homo) v Čížkovicích >>
Tagy