weby pro nejsevernější čechy

Socha Tomáše Garrigue Masaryka před budovou Základní školy J. A. Komenského v Pražské ulici v Lounech

Na trávníku před budovou Základní školy J. A. Komenského v Pražské ulici v Lounech stojí obnovený pomník prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Z netu a dalších zdrojů:

Na tomto místě stál původní pomník T.G.M., vytvořený akademickým sochařem Otakarem Švecem (1892 – 1955).

S návrhem vybudovat pomník prezidenta Masaryka přišel v roce 1927 odborný učitel Josef Toman, předseda místní organizace Čs. obce legionářské. Na podporu tohoto projektu byl založen zvláštní fond, snaha odhalit pomník při příležitosti 10. výročí vzniku republiky se však nevyplnila.

Základní kámen byl položen až v květnu 1929. Původní socha Otakara Švece byla vysoká 320 cm a odlita byla Františkem Anýžem v Praze. Slavnostní odhalení Masarykova pomníku se konalo v neděli 1. června 1930 za přítomnosti ministra vnitra Juraje Slávika. Pomník odhalili čtyři legionáři od Zborova a jménem města jej přijal do opatrování starosta Josef Fou-sek.

Pomník byl zničen za německé okupace a zřejmě odvezen do Drážďan.

U příležitosti 100. výročí vzniku Československa byla před školu navrácena bronzová socha T. G. M. Současná podoba byla vytvořena podle původního modelu, je vysoká 230 cm a autorem je  sochař a pedagog Střední průmyslové školy sochařské v Hořicích Ladislav Jezbera. Sochu odlili z bronzu v umělecké slévárně v Horní Kalné. Slavnostní znovuodhalení sochy se uskutečnilo 28. října 2018.

Citace z médií: Vytvoření nové sochy by mělo stát zhruba 970 tisíc korun,“ upřesnil starosta Loun Radovan Šabata. Na část výdajů budou použity peníze z veřejné sbírky.

Další citace: „Socha samotná není nějak těžká, protože je vyrobená z bronzu a váží nějakých 200 kilogramů. Kamenný sokl, na kterém stojí, je podstatně těžší, však váží kolem čtyř tun,“ popsal sochař Ladislav Jezbera.

Series Navigation<< Plastika chmelniční kotvy v ulici Na Valích v LounechSousoší Šťastné mládí v Husově ulici v Lounech >>
Tagy