weby pro nejsevernější čechy

Pomník Mistra Jana Husa v parku v Libochovicích

V městském parku v Libochovicích u břehu Ohře stojí pomník Mistra Jana Husa.

V podstatě jediná snadno nalezitelná zmínka o pomníku je „socha stojící od roku 1930 v městském parku je dílem sochaře Karla Zentnera (1891-1963)“.

Až s pomocí jména sochaře vyplavala podrobnější informace:

Socha Mistra Jana Husastojí přibližně 30 m od pomníku padlým v 1. světové válce, v dnes již zarostlém v zákoutí parku. Odhalena byla 6. července roku 1930. Jejím tvůrcem byl sochař Karel Zentner. Sochu nechal postavit Spolek pro postavení sochy Mistra Jana Husa v Libochovicích v celkovém nákladu 15.000 Kč.

Nápis na podstavci:
Milujte se
a pravdy
každému
přejte

Ve dnech 5. až 6.července 1930 byla v Masarykových sadech slavnostně odhalena socha Mistra Jana Husa, zhotovená Karlem Zentnerem v celkovém nákladu 15 000 korun. 5. července se na Ostrově konalo divadelní představení „Jan Hus“ od A. Jiráska. Ve druhém dějství však diváky i herce rozehnala bouřka. 6. července se konalo vlastní odhalení sochy. Slavnostní projev měl Dr. František Žilka, profesor Husovy koleje v Praze. Po odhalení sochu předal předseda spolku pro postavení pomníku Husova v Libochovicích Karel Křenek do ochrany městského úřadu. Večer se opakovalo divadelní představení Jan Hus již za pěkného počasí.

Což je asi tak všechno, co je k nalezení…

Series Navigation<< Muchomůrka v městském parku v LibochovicíchSocha svaté Barbory u kostela Všech svatých v Libochovicích >>
Tagy