weby pro nejsevernější čechy

Plastika Duch Středohoří u parkoviště před vstupem do hradu Hněvín v Mostě

Na travnaté ploše před hradem Hněvín v Mostě je u vyhlídky na město umístěna plastika Duch Středohoří.

Plastika, jejíž autorkou je Jitka Křivancová, pochází z roku 2013 a je výstup z jednoho ze zdejších sochařských sympozií. 5. ročník nesl podtitul Krajina duše, krajina těla.

Narodila se 26. prosince 1963 v Jeseníku. Dlouhodobě působila na Kadaňsku, nyní se přestěhovala do jihočeské Blatné. Vystudovala obor sochař kamene na Střední škole kamenicko-sochařské v Hořicích v Podkrkonoší. Poté absolvovala jeden ročník na akademii výtvarného umění figurálního sochařství v Berlíně a svá studia zakončila dvouletým studiem na vysoké výtvarné škola v Berlíně. Pravidelně se účastí mnoha sochařských sympozií nejen v Čechách, ale i v Evropě.

Sochařského sympozia se zúčastnila podruhé, prvně to bylo v roce 2008, kdy se konal nultý ročník.

Socha s názvem Duše středohoří zhmotňuje samotné téma sympozia – krajina duše se otiskla do krajiny těla. Ve vlasech dívčí hlavy nalezneme obrysy vrchů nacházejících se v okolí Mostu.

Plastika je na svém místě od 25. září 2013: „Za přítomnosti sochařky a několika desítek Mostečanů ji na prostranství před bránou do hradu slavnostně odhalil primátor Vlastimil Vozka se svým náměstkem Lubošem Pitínem.

Series Navigation<< Socha Apollona ve Valdštejnské zahradě v PrazePamětní deska Karla Hynka Máchy v Máchově ulici v Litoměřicích >>
Tagy