weby pro nejsevernější čechy

Pomník Julia Fučíka před 3. základní školou v ulici U Stadionu v Mostě

V areálu 3. základní školy v ulici U Stadionu v Mostě, která se nachází u ulice U Stadionu, stojí pomník, jaký se dnes už moc nepotkává – k vidění je tu busta Julia Fučíka.

Nemám ve svém okolí nikoho, koho bych se mohl přeptat, zda o téhle kdysi propagované osobě komunistického novináře vůbec někdo ve škole ztratí slovo. Podle toho mála, co jsem byl schopen vypátrat, se škola honosila jeho jménem. Nejspíš proto k ní byl přemístěn pomník, který byl v období od 3. 5. 1958 do 11. 6. 1997 dokonce kulturní památkou:

Pomník z roku 1954 vyhotovili sochaři Bradáček, Kyselka a Solařík. Po přemístění busta nově instalována na 6 m vysoký štíhlý betonový sokl s bronzovým nápisem „Lidé bděte!“. Fučíkova busta je provedena v nadživotní velikosti, má mírně zvednutou hlavu.

Původně stál na menším pískovcovém soklu ve Fučíkových sadech. Dnes upírá zrak do budoucnosti u školy, aniž by asi děcka tušila, okolo koho to vlastně chodí.

Series Navigation<< Socha Satyr u 3. základní školy v ulici U Stadionu v MostěSocha Fotbalisté před fotbalovým stadionem v Mostě >>
Tagy