weby pro nejsevernější čechy

Busta Ludwiga van Beethovena v zámecké zahradě v Teplicích

U středové cesty v zámecké zahradě v Teplicích zhruba mezi Dolním a Horním rybníkem stojí v trávníku busta Ludwiga van Beethovena.

Pomník je kulturní památkou:

Busta z umělého kamene na vysokém kvádrovém soklu pochází z roku 1971. Okolí je upraveno na květinový záhon lemovaný dlážděním kamennými deskami. Busta umístěna nedaleko legendárního místa setkání Beethovena a Goetha s rakouskou císařovnou.

Busta byla vytvořena v roce 1971 teplickým sochařem Václavem Kyselkou. Pro osazení busty, připomínající slavného návštěvníka teplických lázní, bylo zvoleno místo v zámeckém parku nedaleko místa legendárního setkání dvou německých uměleckých velikánů – Ludwiga van Beethovena a Johanna Wolfganga Goetheho – s rakouskou císařovnou Marií Ludvikou, ke kterému mělo dojít v hlavní aleji, kousek za Zahradním a plesovým domem v roce 1812. Původní busta byla bronzová, ta však byla v červenci 2001 odcizena. V listopadu 2002 byla na místo osazena nová replika původní busty z umělého kamene.

Objekt, umístěný na betonovém podstavci, tvoří sokl a vlastní busta. Sokl je zhotovený v podobě vysokého pilíře. Busta má dvojdílný hranolový podstavec, jehož užší a vyšší dolní část je zasazena do vrcholu pilíře. Na přední straně podstavce jsou plastické iniciály L B, provedené psacím písmem a umístěné nad sebou (písmeno L směřuje k levému okraji, písmeno B k pravému). Na zadní straně jsou iniciály autora – V. K. Horní část soklu je nižší a širší, spočívá na ní portrétní busta Ludwiga van Beethovena. Umělec má na čele vrásky, oči jsou přivřené. Výrazná je nosoretní rýha a brada, široká ústa jsou sevřená. Na hlavě jsou vlnité krátké vlasy, nad čelem rozevláté – tato partie vlasů směřuje z hlediska pozorovatele mírně diagonálně doleva. Pilíř i busta jsou zhotoveny z umělého kamene.

Odborná sochařská databáze:

Název: Pomník Ludwiga van Beethovena
Autor: Václav Kyselka (1921–2017)
Investor: MěNV Teplice
Pomník se nachází v Zámecké zahradě při severním okraji Horního rybníka.
Výška: 80 cm
Šířka: 35 cm
Hloubka: 40 cm
Rozměry soklu: v. 185 cm, š. 31 cm, hl. 20 cm
Datace návrhu: 1971
Realizace: 1972 až 1973
Materiál: žula

Series Navigation<< Dekorativní váza III. v zámecké zahradě v TeplicíchSocha Teplický Špalek v zámecké zahradě v Teplicích >>
Tagy