weby pro nejsevernější čechy

Reliéfy na domě Cyrila Bartoně v ulici Kamenice v Náchodě

Na sloupech mezi výlohami domu Cyrila Bartoně v ulici Kamenice v Náchodě, v němž dnes sídlí místní knihovna, je umístěno několik reliéfů.
Dům je kulturní památkou.

Dvoupatrový řadový obytný dům továrníka Cyrila Bartoně od architekta Otakara Novotného z roku 1931 s komerčními prostory autosalonu ve vysokém přízemí, po roce 1948 slouží jako knihovna. V průčelí 4 osy, mezi okny a na nárožích lisény po celé výšce. V přízemí na lisénách 5 reliéfů / symboly obchodu, malířství, tkalcovství, vědy, poslední s bustou majitele a jeho znakem.

V Památkovém katalogu jsou popsány jednotlivé reliéfy (bohužel jsem před lety nevyfotil všechny).

Reliéf Obchodu

Na liseně v přízemí je osazen vlys Karla Dvořáka s reliéfem Obchodu. Na výškově orientované desce vysoký reliéf hlavy Merkura s okřídlenou přilbou, dole továrna s jeřábem v popředí.

Reliéf Umění

Vlys s reliéfem Umění od Karla Dvořáka, umístěný na liseně v přízemí. Múza opřená o ionský sloup se sochou (torzo ženského aktu) v pravé a paletou v levé ruce.

8. 5. 2013 – reliéf Umění

Reliéf Tkalcovství

Vlys s reliéfem Tkalcovství Karla Dvořáka, umístěný na liseně v přízemí. Múza s člunkem, ozubeným kolem a rodovým erbem Bartoňů z Dobenína v ruce. Rod byl povýšen do šlechtického stavu v r. 1912, na erbu jsou v prvním poli tkalcovské člunky a vřeteno.

8. 5. 2013 – reliéf Tkalcovství

Reliéf Učenost / Věda

Vlys s reliéfem Učenost / Věda od Karla Dvořáka, umístěný na liseně v přízemí. Múza se sovou u nohy a knihou v ruce.

8. 5. 2013 – reliéf Učenost / Věda

Busta Cyrila Bartoně z Dobenína

Vlys Karla Dvořáka s bustou Cyrila Bartoně z Dobenína a symboly textilnictví – štůček látky vřeteno a ozubené kolo, osazený na liseně v přízemí.

Series Navigation<< Reliéfy na budově banky na Masarykově náměstí v NáchoděSocha rytíře Hrona na Nové radnici v Náchodě >>
Tagy