weby pro nejsevernější čechy

Socha chlapce s pneumatikou u starého židovského hřbitova v Roudnici nad Labem

U vstupu na starý židovský hřbitov v Roudnici nad Labem ve Farského ulici je za branou s kovovou mříží k vidění socha chlapce s pneumatikou mezi nohama.

Nerad se opakuji, nerad prezentuji totální neúspěch, ale nelze jinak:

Všechny prameny o výše zmíněném židovském hřbitově uvádějí, že byl v 90. letech 20. století v těchto místech zbudován nový vstup. Zřejmě při této příležitosti došlo k úpravě celého malého náměstí, ale nedokážu o tom najít nikde ani slovo. Jako kdyby snad ani neexistovalo.

Nepřístupný prostor, na němž socha stojí, je zřejmě „vozovna, používaná jako garáž“. Mapy.cz tu uvádějí shluk evidenčních čísel 430, 447, 445, 442, 439, 481, 455, 457, 463, 477, 476 a 474, úzké nudle jedna vedle druhé. Všechny mají vstupy (vjezdy?) z jiné strany, než je plácek, jemuž vévodí pupkatec s rozepnutou košilí, rukama složenýma na prsou, kalhotami na půl žerdi, svírající mezi koleny pneumatiku. Kdo co proč jak, neumím zjistit.

Series Navigation<< Socha svatého Vavřince u kostela svatého Václava v LovosicíchSocha svatého Jana Nepomuckého u kostela svatého Václava v Lovosicích >>
Tagy