weby pro nejsevernější čechy

Sochy na vyhlídce Hejnické Madony u hřbitova v Lázních Libverda

U vyhlídky Hejnické Madony nedaleko hřbitova v Lázních Libverda stojí dvojice soch.
Oficiální zdroje uvádí:

Pět atraktivních vyhlídek na Vás čeká nad obcí Lázně Libverda. Na každé z nich najdete popsanou jednu z tamních legend, která dá místu nový rozměr. Součástí každé vyhlídky je panoramatické foto, orientační mapa obce, pohledová mapa Frýdlantska a části Jizerských hor. Vyhlídky zdobí dřevěné sochy pohádkových bytostí a ke spočinutí slouží dřevěné vyřezávané lavice. To vše jen umocní nádherný výhled do kouzelné krajiny.

Další díl do skládačky:

V srpnu 2009 byly na jednotlivé vyhlídky umístěny krásné dřevěné sochy představující pohádkové bytosti související s místními pověstmi, v roce 2012 dřevěné lavičky. Sochy i lavičky vznikly v rámci sympozia, které se v Libverdě koná každoročně.

Na wiki se lze dočíst: Autorem sochy u vyhlídkového místa je Jiří Genzer.

Původní socha byla v roce 2020 stejně jako na ostatních vyhlídkách vyměněna, jak uvádí Liberecký Deník:

Sochaři s motorovými pilami pracovali na parkovišti v areálu Bikecentra. Hlavním cílem setkání, které letos proběhlo už po sedmé, je vytvořit nové sochy na Libverdské vyhlídky, které se staly vyhledávanou turistickou zajímavostí.

Letos svoji tvorbu představili Jiří Genzer, Michal Jára, Jan Rázek, Jan Švadlenka a Pavel Wágner, kteří své výtvory představili 3. července 2020 od 17 hodin na slavnostní vernisáži. Podle organizátorů se mohou zájemci těšit i na posezení tvůrců s pozvanými hosty. Podjizerský létokruh aneb Libverdské dřevosochání organizují Artefaktum-cz a obec Lázně Libverda.

Ze zprávy bohužel nelze poznat, kdo je autorem které nové sochy. Nebo spíše soch – na místě dřívější Madony totiž dnes stojí soch více. Na původním místě stojí nová Madona, mnohem vyšší a více dětská. Společnost jí dělá o něco níže kromě nové lavičky sousoší – dvojice, která je snad dvojicí andělů, snad Svatou rodinou, snad rodiči Panny Marie, snad rodinou řemeslníka, který se zasloužil o vznik poutního místa v Hejnicích. Nebo to může být úplně jiná dvojice. Na sochách je nápis „POMNI NA SVŮJ ÚKOL ZDE NA ZEMI“ a pro mne nesrozumitelná signatura, končící číslovkou 19. Na Madoně je pak „O Homo Petere Et Accipere“. Nejsem latinář a google translator pouze pozná, že jde o latinu.

Na fotkách původní socha v roce 2019 a nové sochy v roce 2022.

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého na kamenném mostě přes Smědou v HejnicíchSocha na vyhlídce Pekelské sázky před osadou Přebytek u Lázní Libverda >>
Tagy