weby pro nejsevernější čechy

Pomník Mistra Jana Husa v Horní Blatné

Na náměstí svatého Vavřince v Horní Blatné blízko stejnojmenného kostela stojí na nepůvodním místě pomník Mistra Jana Husa.

Různé zdroje se nemohou shodnout, o jaký památník to vlastně jde. Někdy je označován jako památník vzniku první republiky a na webu Spolku pro vojenská pietní místa je označen jako pomník obětem 1. světové války. Sama Horní Blatná píše o pomníku Mistra Jana Husa.

Nápis:
1918
Pravda vítězí!

VĚNUJE ODBOR MJS
HORNÍ BLATNÁ
1923

V roce 1923 nechal odbor Národní jednoty sokolské v Horní Blatné postavit na Blatenském vrchu Památník Mistra Jana Husa. Tento památník s reliéfem Jana Husa, letopočtem 1918 a vytesaným nápisem s věnováním však už dnes na vrcholu Blatenského vrchu nenajdeme. Byl přemístěn přímo do centra Horní Blatné a nyní stojí v parku u kostela sv. Vavřince na stejnojmenném náměstí.

Dle webu Památky a příroda Karlovarska stával pomník u hotelu a rozhledny na Blatenském vrchu, ovšem už v roce 1926 byl poničen Němci. Mapy.cz tvrdí, že reliéf pochází z dílny Ladislava Jana Šalouna (1870–1946), nikde jinde se mi ale nepodařilo tuto informaci potvrdit.

Pomník na historické pohlednici zřejmě ještě na původním místě:

Series Navigation<< Socha svatého Josefa před kostelem svatého Vavřince v Horní BlatnéPomník Františka Josefa I. před kostelem svatého Vavřince v Království u Šluknova >>
Tagy