weby pro nejsevernější čechy

Sochy lvů před Clam-Gallasovým palácem u lázeňského parku v Lázních Libverda

Vstupy a vjezdy do lázeňského parku v Lázních Libverda chrání dvojice lvů. Jedna z nich je u cesty, vedoucí kolem Clam-Gallasova paláce k hotelu Nový dům, přímo u hlavní silnice.

Ačkoli sochy vypadají majestátně historicky, jde zřejmě o novodobý artefakt. Přes poznámku v jednom článku iDnesu.cz „Nový majitel lázní si oblíbil sochy lvů. Po městečku je jich hned několik.“ a na soklech vyvedených nápisech „Alexandr Seidl Dominus, Constitutio MMVIII Anno Domini“ google ukazuje na českého miliardáře, který pravděpodobně nechal jím vlastněné lázně takto ozdobit.

Po delší době jsem omylem objevil existenci zpravodaje pro lázeňské hosty. V Libverdském prameni z června 2009 (číslo 2, I. ročník) se psalo:

Krásní libverdští lvi jsou ručně vytesáni z bílého a černého mramoru. Každá jednotlivá socha lva se skládá ze dvou částí, a to z podstavce a vlastní skulptury. Každá část sochy je tesána mistry kameníky z jednoho kusu kamene – mramoru dané barvy a jsou do našich lázní přiváženy až z daleké Číny. Každá jednotlivá socha (podstavec i skulptura) váží cca 10 tun a manipulace s nimi si žádá velkou dávku obezřetnosti a trpělivosti.

Lázeňský areál bude již v blízké budoucnosti hlídat 6 soch libverdských lvů. Lvi budou umístěni u vjezdu do lázeňského areálu na 3 místech – vjezd k lázeňskému domu Ostrava, dále hlavní vjezd do lázeňského parku a druhý příjezd do areálu, který je za hotelem Nový Dům.

Lázeňský dům Ostrava je dle mého Clam-Gallasův palác.

Series Navigation<< Pamětní deska Carla Marii von Webera v Lázních LibverdaMozaika s fontánou u Clam-Gallasova paláce v Lázních Libverda >>
Tagy