weby pro nejsevernější čechy

Socha Hygie ve vstupu do Sadové kolonády v Karlových Varech

Na začátku Sadové kolonády v Karlových Varech u vstupu k Sadovému pramenu ve Vojenské lázeňské léčebně stojí socha Hygie.

Wiki o soše uvádí:

Socha představuje bohyni zdraví, čistoty a také Měsíce Hygieiu (Hygieia, Hygia, Sallus). Umístěna je ve Dvořákových sadech v Sadové kolonádě,.

Socha vznikla v roce 1955 jako společné dílo sochařky a designérky porcelánu Ludmily Vojířové (1919–2014) a sochaře a medailéra Antonína Kuchaře (1919–1997). Kuchař návrh realizoval v kameni.

Volná socha stojí u vstupní části Sadové kolonády poblíž Sadového pramene. Hygia (Hygieia, Hygia, Sallus) byla dcerou řeckého lékaře Aesculapea (Asklépiona) a vnučkou Apollóna. Symbolizovala bohyni čistoty, zdraví, tělesného a psychického blaha, krásného těla a svěžích jiter. Obvykle byla představována jako mladá dívka s hadem, znamenajícím rovněž léčivé síly. Had pije mléko z misky, kterou mu bohyně nabízí. V takové podobě se také zjevuje také v Sadové kolonádě.

Socha je umístěna je na vysokém profilovaném podstavci, čímž tvoří doplňující protějšek Hadímu prameni v protilehlém rondelu kolonády. Socha je vytvořená z pískovce, má výšku 137 cm, sokl 158 cm. Dílo je signováno, v levé části „KUCHAŘ“, vpravo „VOJÍŘOVÁ“.

V roce 2021 byl sokl sochy upraven a byl do něj nově zabudován přívod Sadového pramene s kovovým chrličem v podobě dvou ještěrů.

Series Navigation<< Socha nad schody u kašny na Zámeckém vrchu v Karlových VarechPamátník manufakturního způsobu výroby ve Studentské ulici v Litvínově >>
Tagy