weby pro nejsevernější čechy

Sousoší Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka u základní školy TGM v Komenského ulici ve Štětí

V zahradě základní školy T. G. Masaryka ve Štětí stojí netradiční sousoší Edvarda Beneše a Tomáše Garrigue Masaryka.

Sousoší prvých dvou československých prezidentů T. G. Masaryka a Eduarda Beneše má velmi pohnutou historii, způsobenou politickou nepřízní doby.

Autor tohoto dost neobvyklého dvousoší akademický sochař Václav Šára z Příbrami, gymnázijní spolužák Augustina Lukeše, čestného starosty města Štětí v letech 1933-1938, byl se svou zakázkou hotov po polovině roku 1938. Sousoší bylo koncem září připraveno ve Štětí k slavnostnímu odhalení v Bezručových sadech dne 28. října na paměť 20. výročí trvání Československa. Jelikož ale počátkem října došlo k odtržení českého pohraničí, tedy i k obsazení města Štětí německou armádou, bylo odhalení zmařeno a českoslovenští vojáci narychlo odvezli sochařské dílo do neobsazeného Mělníka a tam přečkalo válku zakopané v jedné pile na předměstí Šopka.

Po válce bylo vykopané sousoší podruhé připravováno k odhalení v r. 1948, ale také k němu nedošlo kvůli únorovému komunistickému převratu. Sousoší leželo dalších 20 roků ukryté ve skladě stavebnin ve Štětí. Opravdu vztyčeno a odhaleno bylo, ovšem za plotem ve školní zahradě, teprve při třetím rozpačitém pokusu 28. října 1968, v období dozvuků Pražského jara.

Po srpnové okupaci spřátelenými vojsky roku 1970 socha opět v tichosti zmizela na další dlouhé roky. Snad její zatím poslední odhalení 7. března 1990, 140 let od Masarykova narození, už bylo definitivní a trvalé.

Series Navigation<< Socha svatého Floriána na rozcestí v RadouniDřevěná plastika u Kostelní ulice na Husově náměstí ve Štětí >>
Tagy