weby pro nejsevernější čechy

Socha Vítání před hotelem Vladimir v Ústí nad Labem

V malém parčíku před hotelem Vladimir v Ústí nad Labem v místě, kde se sbíhají ulice Masarykova a W. Churchilla ke kruhovému objezdu, stojí na sloupu socha Vítání.

O soše na specializovaném webu:

Autorem bronzové sochy z roku 1987 je Václav Kyselka (21. června 1921 Šaratice – 1. dubna 2017).

Sochař zamýšlel původně vytvořit monumentální akt ženy. Po intervenci schvalovací komise byla žena oděna do cvičebního úboru. V ruce drží kytici květin v aktu vítání Sovětské armády. Sám hotel nese název podle města v Rusku. Socha je někdy označovaná jako Poselství nebo Družba.

Výška betonového soklu je 5 m, samotná socha pak dosahuje výšky 3,6 m.

Luxusní hotel Vladimir byl postaven podle návrhu architekta Rudolfa Bergra v letech 1983 – 1986 na místě původní zástavby města. Po roce 1989 prodělal kompletní rekonstrukci. V interiéru hotelu se nacházejí díla od Josefa Novosada (malby), Antonína Procházky (art protis), Milana Žofky (keramická stěna kavárny), Ivana Záleského (akt ve vestibulu) a Miroslava Houry (triptych).

Další odborný web zná sochu pod jménem Družba:

Autoři díla: Václav Kyselka (1921–2017), Miroslav Johanovský (architekt), Jan Zeman (architekt)

Investor: Pozemní stavby, Ústí nad Labem

Bronzová plastika Družba, umístěná na kamenném pylonu před hotelem Vladimír, vznikla na památku 20. výročí družebních styků měst Ústí nad Labem a Vladimir.

Series Navigation<< Pomník neznámého účelu v areálu Wolfrumovy vily v Ústí nad LabemObraz svatého Václava u rozhledny Krudum >>
Tagy